Articole din Situl Pagina de Folos

Etichete:

Un document secret trimis de partid membrilor mişcării comuniste

Textul de mai jos a apărut pentru prima dată în numărul din 14 octombrie 1945 al cotidianului Nuovo Cittadino de Genova.

El este preluat, prin intermediul unei traduceri în engleză, dintr-un text publicat în limba armeană, în Beirut, Liban, în anul 1947.

În preambul, publicaţia libaneză explică faptul în acel moment, în ţările care se „alăturaseră” Uniunii Sovietice (Estonia, Lituania, Letonia, Bielorusia, Ucraina de vest şi Basarabia), directiva 124, cu privire la atitudinea regimului sovietic faţă de religie, se află în faza de implementare, dar că aplicarea ei era limitată din pricina împrejurărilor. Această directivă era deja în vigoare în Uniunea Sovietică de circa zece ani, dar implementarea ei nu intrase încă în faza finală de aplicare.

În prima fază (1918), se acorda libertate atât religiei, cât şi activităţilor antireligioase.
În faza aflată în derulare în acel moment (care începuse în Rusia în 1929 şi se aplica în Uniunea Sovietică din 1936) se acorda libertate doar pentru închinarea religioasă în biserici şi pentru acţiunile antireligioase.

În faza următoare, pe care Lenin şi tovarăşii lui o plănuiseră în perioada 1918-1923, nu mai erau permise decât eforturile antireligioase, astfel încât religia să poată fi eliminată definitiv, şi odată cu ea şi necesitatea existenţei Directivei 124.
Un document secret trimis de partid membrilor mişcării comuniste

Dragi tovarăşi de luptă,

Voi sunteţi puternici, dar iată aici câteva directive pentru ca acţiunile voastre să fie şi mai eficiente.

Ţineţi minte că transformarea comunistă a întregii Europe este ţelul nostru suprem. Datoria voastră este de a lucra în acest scop în locul în care vă aflaţi, prin orice mijloace şi cu orice preţ.
Aşa cum bine ştiţi, transformarea comunistă a lumii înseamnă eliberarea omenirii din lanţurile cu care a legat-o timp de multe veacuri barbaria creştină; această transformare înseamnă, în esenţă, eliberarea de sub o robie întreită: a religiei, a autorităţii naţionale şi a proprietăţii private.
Pentru moment însă, responsabilităţile voastre sunt destul de limitate. Iată „cele zece porunci” pe care le avem pentru voi:

1. Nu faceţi cunoscute scopurile noastre unor oameni imaturi, altfel veţi pune totul în pericol.
2. Evitaţi orice fel de discuţii care ar putea da în vileag scopul nostru (mai ales atunci când vorbiţi cu ipocriţii de preoţi); negaţi orice care ar putea divulga acest scop, spunându-le oamenilor că noi de fapt nu suntem împotriva religiei, a patriei şi a familiei.
3. Folosiţi-vă de orice idee plăcută şi pozitivă, ca şi de umor şi ironie, pentru a le arăta celor din jur cât de liberi sunteţi fără religie. Faceţi-i să înţeleagă că se poate trăi bine fără religie; mai mult chiar, că oamenii pot trăi mai bine dacă se eliberează de ea.
4. Voi aveţi înalta responsabilitate de a distruge tot ceea ce este moral, înşelându-i pe cei lipsiţi de experienţă şi creând în jurul vostru o atmosferă absolut imorală. Acesta este ţelul nostru suprem - de a suprima moralitatea.
5. Folosiţi-vă de toate mijloacele aflate la dispoziţie pentru a-i face pe prietenii voştri să nu mai meargă la biserică, în mod special prin calomnierea preoţilor şi a episcopilor. Calomniaţi şi înşelaţi. Este absolut legitim să le spuneţi prietenilor voştri tot felul de poveşti, mai vechi sau mai noi, despre biserică, pentru a-i convinge în acest sens.
6. Un alt obstacol şi o altă misiune pentru voi este distrugerea familiei creştine, învăţându-i pe oameni să renunţe la ceremonia religioasă a căsătoriei şi încurajându-i pe băieţi şi pe fete să caute plăcerea şi să fie indiferenţi faţă de familie şi profesie. Îndepărtaţi-i pe tineri de familiile lor.
7. Faceţi-i pe cei din clasa muncitoare să iubească anarhia, insolenţa, agresivitatea, răzbunarea şi vărsarea de sânge.
8. Promovaţi ideea că muncitorul este victima capitalismului şi a aliaţilor lui, respectiv autorităţile de stat şi preoţii.
9. Fiţi primii care se oferă să facă servicii prietenilor. Vorbiţi tare şi faceţi-vă cunoscuţi. Întreceţi-i pe catolici în binele făcut altora şi comparaţi-i apoi pe catolici cu comuniştii. Fiţi în fruntea oricărei mişcări.
10. Contestaţi, contestaţi, contestaţi pe liderii spirituali şi etica catolică.

Hrăniţi-i pe muncitori cu iluzia că doar noi suntem cu adevărat liberi, că noi suntem singurii care îi putem elibera. Nu vă temeţi şi nu cedaţi, chiar dacă mai avem nevoie să rămânem încă trei până la cinci ani în clandestinitate. Lupta noastră va merge mereu înainte, pentru că catolicii sunt ignoranţi, fricoşi şi leneşi.

Noi vom învinge. Fiţi o adevărată celulă comunistă. Stăpâniţi în locul în care sunteţi. Nu lăsaţi ca acest document să ajungă în mâinile preoţilor şi a oamenilor incapabili de a înţelege ideologia noastră.
Textul este preluat de aici> http://danutm.wordpress.com/2008/09/18/ce-este-comunismul/

Niciun comentariu:

Popular Posts